Cine ne-a dat noua voie sa ne credem in capul lantului trofic?

Cine ne-a dat noua voie sa ne credem in capul lantului trofic?

De ceva vreme incoace m-am abonat la diverse canale de youtube, printre care si cel de BBC Earth, ceva de genul. Imi plac animalele, imi place natura si imi plac si chestiile educative. Plus ca de multe ori, am facut rost de idei de articole din filmuletele de genul, oricat ar parea de ciudat.

Asa ca, de ce sa nu ma uit?

Pentru cazul de fata, ma gandeam, cat de aroganti putem fi noi, homo sapiens, luandu-ne dreptul sa ne credem noi in capul listei, cand e vorba de lantul trofic. Cu ce drept? Nu stiu daca suntem noi cei mai smecheri.

Ok, sunt chestii unice pe care le avem dar cred ca e valabil pentru fiecare specie in parte. Cred ca natura sau Dumnezeu, fiecare cum vrea sa creada, a inzestrat fiecare specie cu ceva anume, cu niste calitati aparte. De asta unele animale precum liliecii sunt adevarate sonare in timp ce soimii, sau vulturii au o vedere foarte smechera. Evident, alte animale au un simt dezvoltat al mirosului si asa mai departe.

Sunt insa animale sau mai bine zis fiinte uimitoare, mai tot timpul. Ma uitam la filmuletul de mai jos de exemplu. Pai insecta asta este in stare sa degere in proportie de 18% si n-are nici pe naiba. Cumva ingheata si hiberneaza si revine la viata dupa aia, fara stres. Mai mult de atat, poate sa faca asta frecvent.

Pai suntem noi, cea mai evoluata specie de maimute, in stare de asa ceva? De unde, cu toata tehnica noastra si tot nu putem sa facem asta. Nu mai vorbesc si de faptul ca daca ne arunca cineva in penisul gol in padure, majoritatea suntem decedati in cel mult 24 de ore.

Si atunci, de unde aroganta de a ne crede noi cei mai smecheri? Da, avem partea cognitiva dar ma repet si alte specii au avantajele lor. Cred ca ar trebui sa ne mai gandim totusi inainte de a ne asuma astfel de roluri.

Ideea este ca fie ca suntem in capul lantului trofic, fie ca nu, suntem cea mai proasta chestie care i s-ar putea intampla planetei. Fata de celelalte specii, suntem ca niste vecini minoritari pe care nu-i vrea nimeni. Ar trebui sa ne cerem scuze zilnic naturii si mediului inconjurator.

Cine ne-a dat noua voie sa ne credem in capul lantului trofic?
Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *